Frank Kerkhoffs, Vilt - Valkenburg (NL)

Duivenziektebeelden en oplossingen

Circovirus

Meer en meer praat men over het Circovirus bij de duiven (in Belgi voor het eerst gediagnosticeerd in 1998). Circovirose is een virale aandoening die bij duiven op zeer jonge leeftijd de thymus en Bursa van Fabricii aantast. Deze twee organen zijn noodzakelijk voor de opbouw van de immuniteit (= weerstand en afweer) van de duif. Door de beschadiging van deze organen kunnen besmettingen sneller optreden en zullen ook sommige vaccinaties soms geen volledige bescherming meer bieden (vb. paramyxovirose).

Volgens verschillende onderzoeken is het gebleken dat een zr groot percentage van onze duiven reeds besmet is of ooit in aanraking is gekomen met dit virus. Op dit ogenblik is er nog te weinig bekend over de werkelijke gevolgen van circovirose= "circusvirus?". De gekende gevolgen bestaan hoofdzakelijk uit secundaire infecties die we met ons gewone geneesmiddelenarsenaal het hoofd kunnen bieden.


Curatief (= bij ziekte):

Niet!! Enkel de secundaire infecties kunnen we aanpakken door te gaan behandelen met de klassieke geneesmiddelen. Daarnaast kunnen we ook de weerstand van de duiven ondersteunen met OROVITAL en FORTALYT (= elektrolyten).

Preventief (= voorbehoedend):
  • Er is geen vaccin beschikbaar
  • Een niet te grote bevolkingsdichtheid en een goede hygine op het hok spelen een belangrijke rol in de strijd tegen deze nieuwe uitdaging voor de duivensport
.
 
   
Startpagina
Introductie
Stamopbouw
Kweekduiven
Vliegduiven
Historische resultaten
Resultaten 2003
Resultaten 2004
Resultaten 2005
Kampioenschappen
 
Links naar andere sites
Laatste nieuws
 
Laatste update 4-maa-2006

Frank Kerkhoffs, Ptr.Tillie str. 17, 6325 AL, Vilt - Valkenburg (NL), (+31) 043-6040798