Frank Kerkhoffs, Vilt - Valkenburg (NL)

Publicatie  ' Neerlands Postduiven Orgaan '

 


Reportage uit N.P.Orgaan van 23-1-2004

Jonge talentvolle fondcrack won NPO-vlucht Bordeaux Afd. 4


Hij woont in het Limburgse dorpje Vilt. Een kilometer achter de legendarische Cauberg waar de helden van het stalen ros menige veldslag hebben uitgevochten en waar Jan Raas wereldkampioen werd. Met zijn 36 jaar behoort Frank Kerkhoffs tot de jonge generatie getalenteerde fond­spelers. leder jaar is hij sterker gaan spelen en verleden seizoen zegevierde hij op de NPO vlucht Bordeaux van de afdeling Limburg. Zijn driejarige 'Mirage' soleerde en won deze harde wedstrijd met bijna twee uur voorui1. Niet alleen Frank maar ook zijn 72- jarige vader Wiel Kerkhoffs heeft een groot aandeel in de successen.

Door buurtgenoot Sjir Odekerken raakte Frank Kerkhoffs met de bekende duivenbacil besmet en in 1979 werd met zijn hobby in Vilt bij zijn ouders gestart. Van het eerste jaar af behoorde hij al tot de uitblinkers in het samenspel Valkenburg waarin talrijke eerste prijzen en kampioenschappen werden gewonnen op de vitesse en midfond. Daarna ging hij zich met succes toeleggen op de eendaagse fondvluchten. In 1992 sloeg zijn liefde plotsklaps over op de vluchten van de grote fond. Daarvoor moesten uiteraard andere duiven komen.

STERKE FONDBASIS
De eerste laatjes haalde hij in 1992 bij het duo F. van Ophuizen - M. Marell uit Landgraaf; vervol­gens kwamen er eitjes van Karel Scheepers uit Valkenburg die veel Van Wanroys had van wijlen J.B. Hendriks uit Teuge. De absolute stammoeder van het hok werd echter het 'Goudklompje' 92­2832789. Ze werd de moeder van de 'Mirage', 1e Nat. NPO Vlucht Bordeaux '03 en verder van de 8e Nat. NPO Vlucht Montauban '03; 1e, 4e, 8e, 23e, 32e en 36e reg. Montauban ; 1e, 8e, 18e, 36e en 48e reg. Bordeaux ; 6e en 71e reg. Cahors ; 72e Nat. St. Vincent en drie prijswinnaars van Barcelona. enz.. 'Goudklompje' werd gekweekt uit twee duiven rechtstreeks van het duo F. van Ophuizen - M. Marell uit Landgraaf. Haar vader is de 'Goede Kweker' 91-2928802 gekweekt uit twee duiven van fond­ crack wijlen Pierre Schlangen uit Kerkrade namelijk een zoon van de fameuze 'St. Vincent' met 1e Nat. St. Vincent en 4e Nat. Bergerac met de 90-1386390, dochter van 7e Nat. St. Vincent bij Pierre Schlangen uit Kerkrade.
De moeder van het 'Goudklompje' is de 89­1951254 rechtstreeks van F. v. Ophuizen - M. Marell, een dochter van 'Late Vervisch' NL88­2483300 (zoon van de stamvader 'Vervisch', een broer van de 1e Internat. Barcelona van wijlen Jozef Vervisch, Kortrijk) gekoppeld aan "t Zwart Kuypertje' NL87-2721610, rechtstreeks gehaald bij Gebr. Kuypers, Neer en halfzus van "t Zwartje' met 2e Nat. Barcelona '96.

Het 'Goudklompje' schonk met de 'Goede 64' NL94-1939564 de 1e NPO vlucht Bordeaux en 8e NPO vlucht Montauban en vele andere cracks. De 'Goede 64' vloog een opzienbarende erelijst bij elkaar met 212e Nat. Soustons '96 , 12.679 d. ; 250e Nat. Soustons '97 van 12.372 d. ; 277e Nat. Dax van 20.349 d.; 331e Internat. Tarbes van 6.603 d.; 371e Nat. St. Vincent van 20.073 d. enz. In 1997 werd de 'Goede 64' zesde in het wereldkampioenschap van Versele Laga. Nadien ontpopte hij zich tot een zeldzame kweker. De 'Goede 64' werd gefokt uit twee duiven van de fondcrack Karel Scheepers uit Valkenburg die veel Van Wanroy duiven van wijlen J.B. Hendriks uit Teuge bezit. In zijn afstamming heeft hij als grootouders de 4e Nat. St. Vincent en de 6e Asduif grote fond van Limburg.

FRAAIE PRESTATIES
Als jeugdige fondspeler wist Frank Kerkhoffs zich al vaker vroeg te klasseren van een fondvlucht met 1e Prov. Bordeaux '03, 8e Prov. Montauban '03, 13e Prov. Soustons, 28e Prov. Soustons en 48e Nat. Soustons, 58e Nat. Soustons, 123e Nat. Barcelona, 145e Nat. Bordeaux, 158e Nat. Bordeaux, 163e Nat. Barcelona, 178e Nat. Barcelona, enz.. Tot de belangrijkste titels behoren het 6e wereldkampioenschap Versele Laga, 1e duifkampioen fond S.S. Valkenburg '02, 2e duifkampioen fond S.S. Valkenburg, 13e Nat. Fondspiegel '99  cat. 4, 15e Gouden Barcelona Duif, 2e Hokkampioen fond '03, S.S. Valkenburg, enz..

WET VAN MENDEL
De vader van Frank is 50 jaar lang een verwoed kanariekweker geweest en daarmee kreeg hij een bekende naam. Vijf keer was hij kampioen van Nederland en tien keer behaalde hij de provincia­le titel. Ook als keurmeester had hij een grote reputatie opgebouwd. Zo keurde hij vijf keer op een wereldkampioenschap en daar moet men een vakman voor zijn.
'De kanariesport is een ingewikkelde hobby. Wie de wet van Mendel niet goed toepast, is verloren en komt in het stuk niet meer voor. Ik ben er van overtuigd dat de wet van Mendel ook belangrijk is bij het kweken van wedstrijdduiven. Je moet zo snel mogelijk aan een ingeteelde stam zien te komen. En als je vers bloed er bijhaalt moet dit product altijd uit een nauwe inteelt komen. Ik ben er met de duiven van Frank nu ook mee begonnen. Ik weet zeker dat het de snelste weg naar het succes is', meent Kerkhoffs senior.
Het is echter opvallend dat veel ex-kanariekwekers zeer succesvol zijn in de duivensport. Ik hoorde van hen dat ze de wet van Mendel ook bij de duivensport met zeer veel succes hadden toe gepast. Met veel liefde verzorgt Kerkhoffs senior de duiven omdat zoon Frank vaak van huis is als netwerkbeheerder aan het Atrium ziekenhuis in Heerlen. In de wintermaanden verzorgt hij de duiven alleen en in het seizoen doet hij dit in de ochtenduren. De avond verzorging neemt dan Frank voor zijn rekening. Frank is gehuwd en vader van een dochter van twee jaar. Hij woont enkele kilometers verder op in Valkenburg.

METHODE
De vliegers worden in Vilt altijd op 20 maart ge­koppeld. Ze kweken allen een jong dat na twaalf dagen met de duivin op een ander hok wordt gezet. Voor de doffers begint dan het weduw­schap. In verband met de vogelpest moest het opleerprogramma van de fondduiven verleden jaar worden aangepast. Ze vlogen daardoor Ciney (90 km.), vier keer Chimay (145 km.) en daarna Etampes (380 km.). Vervolgens kregen ze Bordeaux en Montauban onder de vleugels.
Er wordt uitsluitend weduwschap gespeeld. Voor de vlucht wordt nooit getoond. Frank heeft hier een reden voor: 'Als je duivinnen toont die niet gemotiveerd zijn, vliegen de doffers ervan geen platte prijs. Ik heb dat meer dan eens meegemaakt'. Na een fondvlucht krijgen ze de duivin tot de avonduren of tot de volgende morgen.
De weduwnaars trainen tot 15 mei alleen een uur in de avond omdat het 's morgens te koud is; vervolgens trainen ze twee keer per dag driekwartier met de invliegramen dicht. Bij thuiskomst van de vlucht krijgen ze een verplicht lauw bad waar niets aan wordt toegevoegd. Ze spelen uitsluitend weduwschap met de doffers omdat ze met de duivinnen zowel op weduwschap als op het nest geen succes hadden.

De duiven worden regelmatig onderzocht bij die­renarts Rudi Hendrikx in het Belgische Lanaken. Met de medische begeleiding wordt in de winter­maanden begonnen met een kuur van veertien dagen met het product Parastop van dr. Henk de Weerd tegen paratyfus. Daarna volgt een kuur van zes dagen tegen het geel en coccidiose met het bekende B.S. van dezelfde dierenarts. Dit product wordt tijdens het seizoen een enkele keer gedurende drie dagen herhaald. 'Ik vrees het geel want daarvan komen alle andere ziekten', zegt Frank Kerkhoffs. Een week voor een fondvlucht krijgen de vliegers afwisselend W.N. of Orni 3 van Henk de Weerd in het drinkwater voor de koppen en luchtwegen.

Tijdens het seizoen voert men Mariman M en gerst. Tussen de fondvluchten krijgen de duiven uitsluitend gerst. De laatste zes maaltijden voert hij ze dan op met Mariman M en Badische maïs. De eerste twee maaltijden is dat tot ze genoeg hebben en vervolgens tot ze wat laten liggen. Het voer wordt na een uur dan altijd weggepakt.

TENSLOTTE
De talentvolle jonge fondcrack Frank Kerkhoffs staat nog maar aan het begin van een veelbelovende carrière. Zijn naam zullen we dan ook in de toekomst nog vaker tegen komen in het topje van de uitslagen op de vluchten van het zware labeur.

tekst: Fons van Ophuizen

 
.
 
   
Startpagina
Introductie
Stamopbouw
Kweekduiven
Vliegduiven
Historische resultaten
Resultaten 2001
Resultaten 2002
Resultaten 2003
Kampioenschappen
Publicaties
Links naar andere sites
Laatste nieuws

f.kerkhoffs@atriummc.nl

Frank Kerkhoffs, Ptr.Tillie str. 17, 6325 AL, Vilt - Valkenburg (NL), (+31) 043-6040798