Frank Kerkhoffs, Vilt - Valkenburg (NL)

Publicatie  ' De Fondkrant '

 


Reportage uit De Fondkrant van 8-8-2003

Frank Kerkhoffs, Vilt

Wint met voorsprong Limburgse Bordeaux.

Over zomerse temperaturen gesproken! Afgelopen weekend was het met de temperatuur weer knap raak voor een knaak. Het werd en wordt even gemakkelijk rond de 30 graden Celsius in het binnenland alsof het de gewoonste zaak van de wereld is! En onze duiven moeten maar tegen de hitte en het moeilijke vliegweer opboksen en kunnen zich al vliegend niet verschuilen onder een boom of op een andere plek in de schaduw. Langs de kust is het bij de hitte duidelijker koeler en de duiven die deze vlieglijn moeten of kunnen volgen zijn duidelijk in het voordeel (geweest). Limburg vervloog afgelopen weekeinde haar tweede afdelingsovernachting met een middaglossing en wel vanuit Bordeaux. Normaal gesproken vervliegt men deze vlucht in juni voor St.Vincent maar door het toen geldende verbod om Frankrijk met Nederlandse postduiven te betreden ging de vlucht niet door. Twee weken terug vervloog Limburg haar eerste meerdaagse NPO-vlucht vanuit Montaubon. Ook toen was het hoog zomer met hoge temperaturen en een felle zon. Zo'n 9.457 duiven kwamen op Montaubon aan de start en op Bordeaux waren dat 5.071 duiven. Men mag veronderstellen dat op Montaubon een behoorlijk percentage is achtergebleven of te laat is wedergekeerd en niet meer rap genoeg is gerecupereerd. De aankomsttijden van de kopduiven op de twee vluchten waren min of meer gelijk. Montaubon ging om 13 uur los en Bordeaux om 12.30 uur. Niet veel voor 10 uur vielen van beide vluchten de vroegste duiven in Zuid-Limburg terwijl de overvlucht tot een dik uur later de kop kon grijpen. Op Bordeaux was echter n duif die zich duidelijk van de meute heeft weten los te maken en wel een driejarige weduwnaar van Frank Kerkhoffs en zijn vader Wiel uit Vilt. Zij klokten om 7.53 uur op een afstand van 817 km hun NL00-2390294 en met 1150 m.p.m. vloog de 'Mirage' knap los want de volgers wisten juist meer dan 1000 m.p.m. te halen. In Zuid-Limburg viel de tweede duif op een nog iets kortere afstand om 9.43 uur. Het zilver won Charel Geurts uit het Noord-Limburgse Lomm en hij klokte om 10.40 uur op een afstand van 884 km en dat is 67 km meer dan vader en zoon Kerkhoffs. Vanaf 10 uur zijn de Bordeaux duiven best afgekomen en met 10 mee klokten Frank en Wiel Kerkhoffs verder om 10.35, 10.58, 11.22, 12.25 en 12.54 uur. Ook op Montaubon hadden vader en zoon Kerkhoffs reeds teletekst gehaald met de 8e prijs tegen 9.457 duiven en deze weduwnaar was op Bordeaux hun 3e duif.


BROERS.
De prijswinnende ploeg van Bordeaux in Vilt mag zeker bijzonder genoemd worden omdat het vijf broers betreft en de zoon van n van die broers. En bepaald koppel staat dus aan de basis van het Bordeaux-succes. De winnaar 'Mirage' was ook op Montaubon mee maar kwam van die vlucht een dag na de prijzen. Frank was aanvankelijk niet van plan om hem op Bordeaux te korven. Zes weduwnaars zouden zeker meegaan waaronder de prijswinnaars op Bordeaux. Deze favoriete ploeg werd met vier doffers aangevuld en de 'Mirage' werd als 10e en laatste duif toegevoegd. Hij kwam als 7e duif op de inkorflijst te staan. De broers zijn van 1999 en 2000 en werden gekweekt uit de beste doffer die Frank Kerkhoffs de laatste 10 jaar op de middaglossingen had en wel de NL94-1939564. In 1997 had deze '564' zijn topjaar met de nationale prijzen 371e St.Vincent, 277e Dax en 250e Soustons. Als jaarling won hij prijs van Bergerac en Cahors en als tweejarige klepper was hij knap op tijd van Tarbes en won hij de 212e nat. Soustons. Op die laatste vlucht viel de nationale zege in Vilt en wel bij Jo Hendriks en zijn vader die een paar huizen verder wonen en onder de naam Hendriks-Debus spelen. De '564' van Frank werd in 1997 6e wereldkampioen grote fond bij de competitie van Versele Laga, 11e beste duif CLBvP en 16e beste duif in de Nationale Fondspiegel. In 1998 kwam hij enkele dagen te laat van St.Vincent en won daarna nog een goede prijs van Montaubon. Na 1998 is hij niet meer gespeeld. Frank kweekte de '564' uit twee jaarlingen die als ei bij Karel en Leon Scheepers in Valkenburg gehaald waren. Bij hen haalde Frank in 1993 60 eieren van de nestduiven die op de grote fond gekorfd werden. Vader en zoon Scheepers waren indertijd hele beste prijzenpakkers op de grote fond en zeker op de middaglossingen. Drie grootouders van de '564' waren beste vliegers in Valkenburg waaronder de duivin '715' van 1991 die in 1993 nationaal vroeg was van Dax en Soustons.
De moeder van de 'Mirage' en zijn andere broers is de NL92-2832789 en zij werd als laat jong verkregen van Fons van Ophuizen uit Landgraaf. Frank werkte indertijd samen met de schoonzoon van Marietje Marell en via hem kwam het contact tot stand en omdat Frank op de grote fond wilde beginnen zou men hem helpen met duiven van de comb. Van Ophuizen-Marell. De '789' stamt uit de soorten Schlangen en Vervisch met Kuypers. Met andere doffers gaf ze in 1994 en 1995 reeds dochters die zich goed op de grote fond wisten te klasseren.

JONGE KNAAP.
Sinds 1979 houdt de thans 36-jarige Frank Kerkhoffs postduiven op het ouderlijke erf. Frank kwam met postduiven in contact bij buurtgenoot Sjir Odekerken en die is anno 2003 ook nog steeds liefhebber. Vader Wiel had indertijd niets met postduiven en hield kanaries en parkieten. Toen de jonge Frank naar de middelbare school ging kreeg hij minder tijd voor de duiven en ging vader Wiel mede de duiven verzorgen. Vanaf midden jaren 1980 waren ze sterke programmaspelers tot en met de dagfond. In hun samenspel Valkenburg behoorden ze tot de absolute uitblinkers die meestreden om de hoogste generale titels. In 1989 en 1991 hadden ze eigen duiven staan bij de beste dagfondduiven van de CLBvP. Na 1992 werd er overgeschakeld op de grote fond en voor dat werk moesten er begrijpelijk andere duiven komen. En omdat Frank een ambitieuze kerel is werd er aangeklopt bij goede fondkolonies. Het seizoen 2003 werd begonnen met een vliegploeg van 48 weduwnaars. Zij zijn gehuisvest op een tuinhok met 4 afdelingen. In het weekeinde van Montaubon en Marseille werd bijna alles gekorfd. Twintig weduwnaars naar Montaubon en 19 stuks naar Marseille. Op de ochtendlossingen spelen ze een aparte ploeg en het succes daarmee is volgens Frank tegenvallend. Toch wist men in Vilt op de ZLU-vluchten de laatste jaren behoorlijk te scoren. In 2001 hadden ze zo de 15e Gouden Barcelonaduif met de prijzen 124, 265 en 748 en dat is toch bepaald een knappe duif te noemen. Met duiven van de comb. Straat-Gulpen uit Vaals hoopt men de komende jaren in Vilt de echte kop op de ZLU-vluchten te pakken. Een flinke ploeg doffers van het soort Straat-Gulpen is gekweekt en zullen zich moeten gaan bewijzen. Frank woont met zijn echtgenote in een nieuwbouwwijkje in Valkenburg en hun dochtertje Kyra wordt deze dagen juist twee jaar. Vader Wiel Kerkhoffs verzorgt de duiven door de dag en Frank komt elke avond na zijn werk langs en neemt een deel van de verzorging op zich. Frank werkt als netwerkbeheerder bij het Heerlense ziekenhuis Atrium Medisch Centrum.
Volop ruimte is er achter het ouderlijke huis alwaar de grootouders van Frank nog hebben geboerd. Ver achter het huis loopt een wei door alwaar voorheen meer hoogstamfruitbomen stonden. Toen de 'Mirage' bomvroeg arriveerde waren er naast vader en zoon twee letters en wel Sjir Vluggen en Jean Duyzings en de laatste is een programmaspeler en ook lid van de plaatselijke club p.v. de Witpen. In dezelfde straat wonen de gebroeders Jef en Pierre Lambriks en zij begonnen op Montaubon knap met de 15e en 61e en pakten op Bordeaux knap 5 van de 5 in de prijzen. Zo'n 14 kweekkoppels zitten er in Vilt en daarvan zijn 8 koppels 100 procent Straat-Gulpen. De kwekers werden met Kerst samengezet. De ouders van de 'Mirage' komen pas later samen omdat de duivin van het koppel al op leeftijd is. De doffer van het koppel stond eerst op een eigen dochter. Frank vertelde de jaarlingen voortaan op de eendaagse fond te gaan inspelen en als tweejarige weduwnaars begint dan voor hen de grote fond. De vliegers werden op 20 maart gekoppeld en de helft bracht een jong groot terwijl de andere helft mocht overbroeden. Vanaf 31 mei op Ciney, vier keer Chimay en Etampes zijn de duiven voor de grote fond ingevlogen. Om de duiven eventueel drie keer nog te kunnen spelen werd bewust voor Montaubon, Bordeaux en de nog te vervliegen Dax gekozen. Slechts twee duiven werden op St.Vincent gekorfd voor het aangewezen kampioenschap van het samenspel maar die duiven misten waaronder een doffer die verschillende keren prijs op Barcelona had gevlogen.


CONTROLE.
Voordat een tweede Limburgse duif was gearriveerd kwam M.Houben uit Geverik rond 9.20 uur namens de afdeling de duif controleren. Daarvoor werd de 'Mirage' bij het hok losgelaten en bleef hij 10 minuten buiten zitten voordat hij na zich nog eens goed uitgeschud te hebben het hok weer binnenging. Voor het tweede jaar wordt er dor vader en zoon Kerkhoffs elektronisch geklokt. Aanvankelijk wilde vader Wiel niets van het elektronische klokken weten maar nu ze het hebben vindt hij het prachtig en hoeven ze niet bij ieder aankomende duif gelijk op te veren. De 'Mirage' werd aanvankelijk voor een duivin aangezien en kwam op het hok van de nestduiven terecht (die ze toen nog hadden) en daar werden alleen de duivinnen van gespeeld. Als tweejarige weduwnaar vloog de 'Mirage' de 3327e nat. Dax (14.226 d) terwijl hij provinciaal juist miste. De nestbroer van de 'Mirage' won in 2002 maar liefst 4 van de 4 op de middaglossingen Bordeaux, Montaubon, Mont de Marsan en Dax. In het samenspel Valkenburg werd hij 1e duifkampioen met 4 prijzen en dit jaar is hij van beide vluchten ook weer best op tijd geweest. De beste broer is de NL99-1318691 die dit jaar de 8e prov. Montaubon won en op Bordeaux de 3e duif om 10.58 uur was. Voorgaande jaren had hij reeds 5 prijzen op de middaglossingen gewonnen waaronder de 58e prov. Montaubon. In 2001 kwam hij van Baden Baden met een schotwond in de vleugel terug en een week lang ging hij niet meer buiten. Nadien bleek hij toch weer goed hersteld te zijn. De weduwnaars worden in Vilt met Super M van Mariman zo'n 4 dagen voor de inkorving 'opgevoerd'. Na thuiskomst krijgen ze twee dagen goed voer, daarna half goed voer en half gerst, en dan 100 procent gerst voordat ze 4 dagen voor inkorving weer 4 dagen Super M krijgen. Ze krijgen dan volle bak en moeten alles opeten. Na elke fondvlucht krijgen de duiven een geelkuur: "Mijn mening is dat alles begint met het geel". Duiven van anderen worden eerst apart gehouden en het zijn veelal late jongen voor de kweek. Frank stelt dat elk hok zijn eigen ziekten heeft waar tegen de eigen duiven vaak een weerstand hebben opgebouwd maar 'vreemde' duiven vatbaar voor zijn. Geregeld gaat Frank naar de Belgische dierenarts Rudi Hendrikx die in Lanaken zijn praktijk heeft om zijn duiven daar te laten nakijken. Frank stelt dat men bij hem iedere vraag goed kwijt kunt en dat hij duidelijk de tijd voor je neemt.
De ambitieuze Frank Kerkhoffs heeft ondervonden dat het fondpad niet altijd over rozen gaat. Een bijzonder kweekpaar blijkt echter een regelrecht schot in de roos met twee zonen die binnen 14 dagen op teletekst zijn gekomen waaronder een zege in groot verband. En dat zijn prijzen die tellen.

tekst en foto's: Ad van Gils

 
.
 
   
Startpagina
Introductie
Stamopbouw
Kweekduiven
Vliegduiven
Historische resultaten
Resultaten 2001
Resultaten 2002
Resultaten 2003
Kampioenschappen
Publicaties
Links naar andere sites
Laatste nieuws

f.kerkhoffs@atriummc.nl

Frank Kerkhoffs, Ptr.Tillie str. 17, 6325 AL, Vilt - Valkenburg (NL), (+31) 043-6040798